Felszerelés

A vadvízi sportok mindegyikéhez elengedhetetlenül szükséges a speciális neoprén ruha. A ruhának két nagyon fontos feladata van. Egyrészt megvéd a hideg víztől, azaz a kihűléstől. Másrészt védelmet nyújt a kisebb ütések és horzsolások ellen. Nem elhanyagolható tényező a felhajtó ereje sem, ami jól jöhet a borulásnál.
Maga a ruha egy 3-4 mm vastag gumiszerű anyagból készült, amely apró, levegővel teli mikropólusokkal rendelkezik. Ne essünk tévedésbe, a neoprén felszerelés nem vízálló! Ez a speciális anyag átengedi a vizet és bent is tartja a ruhában, az így “bent rekedt” víz a testünk hőmérsékletét átvéve melegen tart. A ruha alá csak fürdőruhát, maximum egy pólót érdemes felvenni.
Fontos kiegészítő még a cipő, amely a ruhához hasonlóan szintén neoprénből készül, megerősített talppal.

“A sisakok legfontosabb feladata a fej védelme. Ezen belül külön ki kell emelnünk két területet: a halántékot és a tarkót. Bármelyik testrész sérülése — sisak nélkül — életveszélyt (ájulás a víz alatt) esetleg egyéb komoly sérülést okozhat. Ez kockázat a megfelelő sisak használatával teljesen kiküszöbölhető.
A fentiek alapján tehát két fontos kritériuma van a vadvízi sisaknak: az egyik, hogy védje a tarkót, a másik, hogy védje a halántékot. A jó sisak legyen stabil, hogy ne izegjen-mozogjon a fejen, és nem utolsósorban a színe menjen az egyéniségedhez! :))”

A mentőmellény talán ez egyik legfontosabb védőfelszerelés, mivel közvetlenül az életet védi. A vadvízben általában nem lehet úszni, mivel sok a szikla és a zúgó, melyek komoly sérüléseket okozhatnak. A mentőmellény lehetővé teszi, hogy a vízbeesett túrázó lebegve jusson el a partig, vagy másszon vissza a csónakba. Milyen egy jó vadvízi mentőmellény? Először is olyan, amit vadvízre gyártottak (nem vitorlás, nem surf-ös….), melynek felhajtóereje jóval nagyobb, mint a síkvízi mellényeké. Másodszor is speciális kiképzésű, ún. gyorscsattal rendelkezik. Ezen kívül legyen élénk színű és méretben pont megfelelő.

Azokat a hajókat, amelyekkel egy normál vadvízi evezés során találkozhattok, két nagy csoportba sorolhatjuk.
Az egyik a Raft hajók csoportja. Ezekre jellemző, hogy 4-12 fő befogadására alkalmasak. Ezekben a hajókban az emberek két oldalt, a hajó oldalán ülve eveznek, míg hátul a kormányos középről próbálja irányítani ezt a hatalmas monstrumot. Aki már valaha is próbálkozott ezzel a feladattal az tisztában van vele, hogy ez bizony nem egyszerű dolog.
A másik a Trekking/Outsider hajók csoportja. Ezek 2-4 fő befogadására alkalmasak. A legszembetűnőbb a raftokkal szemben hogy ezek a hajók sokkal keskenyebbek és ezekben az emberek egymás mögött foglalnak helyet félig ülő félig térdelő pozícióban. Természetesen itt is hátul foglal helyet a legrutinosabb ember, a kormányos.

Négy, illetve annál kevesebb fő befogadására alkalmas hajónak az alábbiakkal kell rendelkeznie:

Négynél több személy befogadására alkalmas hajónak az alábbiakkal kell rendelkeznie:

Talán első hallásra furcsának tűnik, de a lapát a védőfelszerelések közé tartozik, mindemellett természetesen eredeti funkcióját is betölti. A lapáttal távol tarthatóak a sziklák vagy egyéb terepakadályok, illetve a csónak megbillenése esetén segítségével rá lehet támaszkodni a vízre, elkerülve a borulást. Ezen okok miatt a vadvízi lapát mindig jóval erősebb anyagból készül, mint a síkvízi megfelelője.
Mi nemcsak evezésre, hanem “fröccs”-kölésre is használjuk.

SZÉP kártya elfogadóhely
Széchenyi Pihenőkártya Elfogadóhely
Froccs Rafting Club
Froccs Rafting Club
710 Tripadvisor értékelés
jacquefoster13
2021-07-27
Extreme Fun in God’s Waterpark! My kids (ages 7, 7, 10 & 13) absolutely loved this! The guides were very helpful and kind, especially Ben and Gary. They focused on safety and FUN! Thank God for the wet suits!!
Olvass tovább
Adamcsik Viktória
2021-07-27
Canyonban Profi, biztonságos túravezetés. Barátságos, jó hangulat. Csodálatos környezetben. Mindemkinek ezt a csapatot ajánlom!
Olvass tovább
barczaykristof1993
2021-07-27
Király élmény Canyoningolni voltunk náluk, minden nagyszerűen ment. Bence nagyon király vezető volt, vigyázott ránk, ugyanakkor kimaxolta az élményt!
Olvass tovább
Seaside59901063063
2021-07-26
Best choice if you want to try something new with a bit of adrenaline. It was a lovely experience. The guides were very nice and helpful. I felt safe all the time. For sure we will come back to try other experiences as well. Best wishes to the crew, keep up the good work.
Olvass tovább
Gergő B
2021-07-26
I loved the trip with them! Kind and well prepared guiding, well-equiped the team, fast and comfortable traveling to action place. I loved the trip with them!
Olvass tovább
Aleksandra
2021-07-26
Amazing experience Great experience, super fun time and wonderful views. Ben is an excellent guide! I’ll recommend to all adventure hunters.
Olvass tovább
Gréta U
2021-07-26
Super Day. Everything was super! Dear tour guides. Fun is guaranteed. It was unforgettable We will be back. ❤️🤟🏽👌
Olvass tovább
Zsombor
2021-07-26
Trip The guys are very polite and they are helpfully. The trip was awsome we went down 7 kilometers on the water. It was an unforgettable trip.
Olvass tovább
ateszbogar
2021-07-26
Hatalmas élmény, profi szervezés. A 13 éves fiammal vettünk részt két túrán is. Van egy kis tériszonyom, de itt minden rossz érzésem elröppent. Nagyon izgalmas volt. Egy óriási hibája pedig az, hogy túl hamar véget ért.
Olvass tovább