fbpx

Kirándulás a Soca völgyében

A Júliai Alpok hegyei között, három csodálatos völgy (Trenta, Bavščica, Koritnica) találkozásánál található városka a térség idegenforgalmi központja. Télen a síelők, tavasztól-őszig pedig a vízi és hegyi sportok szerelmeseinek a paradicsoma. A közelben található egyedülállóan smaragd színű Soča folyó különböző erősségű szakaszaival remek evezési lehetőséget biztosít a kezdő és haladó vadvízi túrázóknak egyaránt. A környék meseszép szurdokai a canyoning túrákhoz csinálnak kedvet, a számtalan vízesés és a rengeteg történelmi látnivaló, pedig a gyalogtúrázókat csábítja. A város vendéglőiben a kitűnő helyi konyha, olasz ételek, finom borok mellett családias hangulat kényezteti a vendégeket. Bovec földrajzi fekvéséből és gazdag történelmi múltjából adódóan számos lehetőséget kínál a kirándulni vágyóknak, illetve a környék kulturális öröksége iránt érdeklődő turistáknak. Nagyjából 50 km-es körzetben mindenki talál magának kedvére való kikapcsolódást, túracélpontot.

​Élővilág
A Bovec körüli hegyekben az állatok közül leginkább zergét és kőszáli kecskét láthatunk. Míg zergék mindig éltek itt, a Triglav kőszáli kecskéi – melyek a XVII. Században kipusztultak – csak a 60-as, 70-es években telepedtek meg újra. A rágcsálók közül – a kőszáli kecskéhez hasonlóan újra – találkozhatunk itt akár egy mormotával is.
Szlovéniában csaknem mindenütt találhatók hüllők. Ezek az állatok, amelyektől ok nélkül félünk, jobban tartanak az embertől, mint fordítva. Bár többféle kígyó is van errefelé, igazából egyik sem veszélyes, leginkább kisebb gyíkokkal van esélyünk találkozni barangolásaink során.
A természetvédelmi területnek köszönhetően a Soca vizében a halak között is sok különleges akad. A szivárványos pisztráng mellett megtalálható a marmorata, a márványos pisztráng, amely a halételeket kedvelők egyik kedvenc fogása. Figyelem, a nemzeti park területén engedély nélkül nem lehet horgászni, pisztrángozni, bár az iható minőségű tiszta víz bizton csábítana erre néhányunkat. Azt ugyanis szigorúan (és nem elnézően) büntetik.

Cevap

Gasztronómia
Ha már étkezésről beszélünk, valóban Bovecben (illetve Cezsočaban) lehetőségünk van nagyon finom halat fogyasztani, melyek legfinomabbjai itt a pisztrángok. Természetesen más húsféléket is kóstolhatunk (vad és szárnyasételek). Mellesleg Szlovéniában nélkülözhetetlen tartozéka a konyhaművészetnek a virsli, a disznósült és a savanyú káposzta.
Mivel Bovec közel fekszik az olasz határhoz, így rendkívül finom (helyben készülő) pizzát is fogyaszthatunk, pl. a szálló melletti Kovač pizzériában.
Grillezett pisztrángAz italok közül a sör az egyik elengedhetetlen kísérője az ételeknek. A szlovén sör a cseh sörhöz hasonló. A legkedveltebb sörmárka a ljubljanai “Union Pivo”, a “Lasko Pivo”, vagy a maribori “Zlatorog Pivo”. A szlovén borok finomak, de kevésbé ismertek.
A helyiek nagyon értenek a magas alkoholtartalmú pálinkák készítéséhez is, mivel nagy területen termelnek gyümölcsöt. A kitűnő alma- körte- és cseresznyepálinka nem ritkaság, de természetesen a szilvából készített Slivovica sem.
Végül megemlítendő, hogy a szlovének is örülnek, ha jó munkájukat borravalóval elismerik, amit persze ki-ki maga szab meg, de általában annyi, mint nálunk, a számla 10 %-a.

Triglav

Ravelnik

Ravelnik
Bovectől kb. 1,5 km-re a Predel hágó irányába található az I. világháborús Isonzói frontvonal egy rekonstruált szakasza, melyet egy helyi hagyományőrző szervezet tart karban. Az út melletti parkolóból kb. 5-10 perces sétával elérhető az erdőben megbúvó, földalatti alagútrendszerből álló bunker. De nemcsak barlangjáratokat, hanem egy rekonstruált tábori konyhába, illetve egy tiszti barakkba is bekukkanthatunk, ahol még az eredeti fapriccsek állnak.

Katonai temető

Katonai temető
A Ravelniktől mindössze néhány száz méterre, Bovectől kb. 2 km-re fekvő temetőben elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia I. Világháború alatt az Isonzó fronton elesett katonáinak sírjait találjuk.

Sveti Lenart templom romjai
A Bovecból a Predel hágó irányába vezető út bal oldalán (a temetőt elhagyva) találjuk az Szent Lénárt templom romjaihoz vezető ösvényt. A templom a XV. Században épült gótikus stílusban, de mára már csak néhány falrom maradt meg belőle.

Kluže erőd

Kluže erőd
Bovectől 4 km-re, a Predelre vezető út mentén, a Koritnica patak 60 méter mély szurdoka felett áll a Kluže erőd. Az 1600-as évek közepén épült itt az első kőerőd, közvetlenül az ivóvíz közelében, amely lehetővé tette, hogy a vár hosszú ostromok esetén is rendelkezzen megfelelő utánpótlással. 1797-ben az erődöt Napóleon előrenyomuló seregei ellen védték. A nagy számú támadó ellen a védők csekély esélyekkel rendelkeztek, ezért egy hadicselhez folyamodtak. Az éj leszálltával eltávolították a Koritnyicán átívelő hidat, és bár ezen az éjszakán sok francia katonát nyelt el a szurdok örökre, a védőknek másnap mégis meg kellett adniuk magukat a túlerőnek. Ezután a győztesek az erődöt teljesen lerombolták. A Kluže a mai formáját 1882-ben nyerte el. Az erőd mindkét világháborúban fontos védelmi szerepet töltött be.

Fort Hermann erőd

Fort Hermann erőd
A Kluže-zsal szemben levő hegyoldalban található a Fort Hermann erőd, amely elsősorban a Kluže védelmére szolgált, de az I. Világháborúban a tüzérségi támadások teljesen elpusztították. Romjai ma a Kluže-tól kb. 45-50 perces sétával elérhetők. Érdemes zseblámpát vinni, mert néhány alagút és szint ma is bejárható, az erőd tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Koritnica völgyére és a Kluže-ra. A felvezető út során egy rövid barlang folyosón is át kell haladnunk, melyből lőrések nyílnak az út védelmére.

Alpinum Juliana botanikus kert
A botanikus kertet 1926-ban alapították, az Alpok és a környező karsztvidék növényvilágát mutatja be.

Mlinarica szurdok
A botanikus kertet elhagyva, néhány km múlva az út jobb oldalán kis tábla jelzi a kiránduló ösvényt a Mlinarica szurdokhoz. Ezt mindenképpen érdemes útba ejteni, mert nagyon könnyű és rövid (kb. 10 perc) túrával egy csodálatos természeti jelenséghez juthatunk el.

Soča forrásSoča forrás
A Mlinarica szurdoktól továbbhaladva hamar elérhetjük a Bovectől kb. 30 km-re található Soča forrást. A forrás páratlan természeti környezetben, a Triglav Nemzeti Park szívében található. Itt lát napvilágot a Soča folyó, hogy több mint 40 mellékfolyó vízével gazdagodva a Júliai Alpok völgyein végighaladjon. A túra első viszonylag könnyűnek mondható, végig a forrás által táplált patak medre mellett, helyenként falépcsőkön halad. A második szakasz valamivel nehezebb, ez egy meglehetősen meredek kaptatóval kezdődik, majd egy drótköteles kapaszkodókkal szegélyezett, sziklafalba vágott ösvényen érhetjük el a forrást.

Boka vízesésBoka vízesés
A 106 méter magas és 30 méter széles Boka vízesés egyike Szlovénia legnagyobb vízeséseinek, Bovectől kb. 5 km-re található Kobarid irányában. A leglátványosabb a vízesés a tavaszi hóolvadás idején, amikor akár 100 tonna víz is lezúdulhat itt. A vízesés több útvonalon is megközelíthető. Ha a tetejéhez szeretnénk feljutni, akkor a jobb oldalán kijelölt turistaúton kell haladnunk, ami meglehetősen meredek és a végén egy rövid drótkötéllel szegélyezett rész is várja a vállalkozó szelleműeket. Ez a túra kb. 3 óra csak felfelé. A másik lehetőség a vízesés bal oldalán haladó turistaút, melyen a vízeséssel szemben levő, azzal nagyjából egy magasságban levő tisztásra juthatunk fel, innen gyönyörködve a csodálatos kilátásban. Ez a túra is elég meredek, de sokkal könnyebb, mint a jobb oldali útvonal. Kb. 1,5-2 órát vesz igénybe felfelé, de a vízesés végig látható, így a túra tetszés szerint rövidíthető. A harmadik lehetőség a meder szikláit megmászva eljutni a vízesés aljáig, mely a vízállástól függően közelíthető meg. Mivel itt nincs kijelölt ösvény, ezért ez az út igen kacskaringós lehet és az időtartamát is nehéz meghatározni.

Kozjak vízesés és Napóleon hídKozjak vízesés és Napóleon híd
Bovectől kb. 25 km-re közvetlenül Kobarid előtt találjuk a Kozjak vízesést. A főút bal oldaláról Kobarid előtt egy hajtű leágazást találunk, ezen lehajtva elérjük a Napóleon hidat, amely a Soča egy 200 m hosszú szorosán ível át. Ezen hídon, amely 1750-ben épült keltek át Napóleon seregei a Predel irányába, erre az eseményre utal a neve is. A hídon átkelve balra fordulunk, itt az út jobb oldalán le lehet parkolni személyautókkal és buszokkal is. Innen egy kb. 1 órás, könnyű, de annál látványosabb túra vár a vállalkozó szellemű kirándulókra. A betonút bal oldalán kis tábla jelzi a letérőt a Kozjak vízesés irányába, útközben az I. világháborús frontvonal bunker maradványai mellett is elhalad a túra. Maga a vízesés 15 m magas, és szinte egy film díszletéhez hasonlítható.

 

KobaridKobarid
Bovectől kb. 25 km-re, a Krn lábánál fekvő kisváros, mely igen gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. Kobaridban található az I. Világháborús Múzeum, melyet “a legjobb Európai Múzeum” címmel tüntettek ki 1993-ban. A múzeum az Isonzo front I. világháborús eseményeit mutatja be. A gyűjteményekben katonai relikviák, fegyverek tekinthetők meg, illetve egy élethűen rekonstruált bunker, ahol egy valódi csata hangjai mellet hallgathatjuk meg egy katona korabeli beszámolóját.

Gradič domb – olasz templom
Bovectől kb. 25 km-re, a Kobarid fölé magasodó Gradič dombon található épület érdekessége a templomot körülvevő háromszoros oszlopsor. A templomot 1696-ban szentelték fel, a nyolcszög alakú oszlopsorok, melyeket 1938-ban maga Mussolini adott át, később épültek hozzá. A három oszlopsor összesen 7014 az I. világháborúban elesett ismert és ismeretlen olasz katona földi maradványait őrzi.

Tolminska Korita – Zadlaščiča szurdokTolminska Korita – Zadlaščiča szurdok
Kobaridot elhagyva egészen Tolminba kell leutaznunk, ahhoz, hogy ezt az egyedülállóan szép szorost megtekinthessük. Bovectől kb. 40 km-re fekvő kisvárostól mindössze 2 km-re, Zatolmin irányában, található túránk kiindulópontja. Zatolmin felett folyik össze a Tolminka és a Zadlaščiča. Nagyon érdekes a Zadlaščiča szurdokban vezető út, melyet kiépített kilátóhelyek tarkítanak. A számos lépcső megmászása után egy igen érdekes természeti jelenségre bukkanunk, a helyiek által “Medveja Glava”-nak, azaz “Medvefejnek” nevezett sziklára, mely a szurdok két fala közé szorult hatalmas kőtömb. Aki szeret fotózni ne hagyja ki, csodálatos téma!

Cividale
Bovectől 25 percre délre (Kobarid város belvárosában jobbra Olaszország felé kell hajtani) terül el ez a kis olasz falu. Rendkívüli középkori épületeivel, a belvárosát átszelő kicsinyke patakkal és egy hatalmas Caesar szoborral vár Bennünket. A városka igazi kóstolót nyújt az ide látogatóknak a híres olasz építészetből és életstílusból.

Tarvisio
Itt található a mindenki által régről jól ismert bőrpiac, ahol valóban jóval olcsóbban lehet bőr árut kapni. Fontos szabály, hogy alkudni kell az árusokkal!

Bled
Szlovánia első számú idegenforgalmi központja.

Triest
Bovectől kb. 1,5 órányira helyezkedik el. Amennyiben hosszabb időt töltünk el a környéken mindenképpen ez legyen az egyik helyszín amit felkeresünk. Belvárosa nagyon hasonlít Velencére.

Bibione
Bovectől 2 órányira helyezkedik el a legközelebbi homokos tengerpart, mely egy hatalmas vízi vidámparknak is otthont ad.

Velence
Bovectől kb. 3 órányira helyezkedik el. Útban odafele vagy vissza érdemes megállni egy kis rafting túrára, mely nem is nagy kitérő.

SZÉP kártya elfogadóhely
Széchenyi Pihenőkártya Elfogadóhely
Froccs Rafting Club
Froccs Rafting Club
1164 Tripadvisor értékelés
Anita J
2022-10-08
- Zseniális élmény és mellette nagyon szórakoztató, hála Máténak, mindkettőnek :) ne féljen senki kipróbálni!
Olvass tovább
Rita J
2022-10-08
szuper Szuper volt, Nagyon kedvesek és jófejek a srácok is :) Nagyon jól éreztük magunkat, ajánlom mindenkinek.
Olvass tovább
Erika N
2022-10-08
Fröccs Az elején kissé féltem, de az első borulás után felengedtem. :) nagyon jó élmény volt, bármikor szívesen mennék újra :)
Olvass tovább
Dániel M
2022-10-08
5 csillag Nagyon szuper volt!Remek vezetéssel Mindenkinek ajánlom!No1 Nagyon aranyosak és segítőkészek a srácok!
Olvass tovább
Gabriella K
2022-10-08
Szuper élmény Szuperül éreztük magunkat,gyönyörű táj,kristálytiszta víz.Mátéék nagyon jófejek és könnyen bombán minket.Mindenkinek kötelező program☺️☺️ Mindenképpen visszatérünk még!
Olvass tovább
Charlotte S
2022-10-07
Best Trip ever! Best Trip ever! Matti was super nice and explained everything really well and manouvered us through the currents. We were able to go down a selfmade slide into the river, visited the „stream of youth“ and took awesome pictures! We will definitely come back!
Olvass tovább
Zsolt
2022-10-01
Super Szuper csapat! Szuper élmény! Szuper szervezés! Mindenkinek nagyon ajánlom. Gyönyörű környezet. Visszajovunk!;)
Olvass tovább
David
2022-10-01
Froccs.hu is great Amazing team, funny and highly knowledgable. I came here for the second time 10/10 highly recommend to anyone who would like to try themselves out in rafting, canyoning or any other sports activity they provide
Olvass tovább
Gergely K
2022-09-30
Legjobb választás Fantasztikus volt. Nagyon felkészültek voltak a túravezetők, jó hangulatban telt az egész. Mindenkinek ajánlom
Olvass tovább
Fadden
2022-09-26
Beautiful place, professional tour Fantastic experience, beautiful place! I honestly recommend to visit and try out. Very professional staff and tour guides! We will definitely come back again.
Olvass tovább

Ajánlott programok: